Zamieszczone przez Nurek
Zobacz wpis
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
Padła mi 5,5 letnia Futura 77Ah, zwarcie na celi, druga 4,5 letnia też chyba kończy żywot, natomiast Futura z 2009 działa dalej. Ta nowsza jest o 0,4kg lżejsza (17,7kg). Chciałem kupić Amega7, ale nikt tym u mnie nie handluje, kupiłem 1szt Rombat Tundra 80Ah, zobaczymy ile wytrzyma...Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez A11ndrzej Zobacz wpiskto lądował(ctek mxs5) akumulator efb w samochodzie bez odłączania przewodów?
Komentarz
-
Zamieszczone przez A11ndrzej Zobacz wpismam w samochodzie aku efb
kto lądował(ctek mxs5) akumulator efb w samochodzie bez odłączania przewodów? Octavia 3
co się stanie po odłączeniu i naładowaniu akumulatora poza samochodem i ponownego podłączenia
uwagi i spostrzeżenia Dziękuje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisI nie naładuje akumulatora
ma natomiast zaletę -podpinasz wybierasz tryb i zapominasz o temacie.
... Niech chłopaki ze Szczecina Kulona sprowadzają szybko ... bo kusi bydlak.
Komentarz
-
-
Panowie mam obecnie akumulator fabryczny (7Lat będzie we wrześniu) Varta 44Ah 220A DIN 360A EN/SAE, ostatnio przybyło trochę odbiorników czy przy zmianie pomyśleć o większym i jaki polecacie?Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisPanowie mam obecnie akumulator fabryczny (7Lat będzie we wrześniu) Varta 44Ah 220A DIN 360A EN/SAE, ostatnio przybyło trochę odbiorników czy przy zmianie pomyśleć o większym i jaki polecacie?Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Taki przypadek: 20 godzin ładowania na 16V - jest moc i gęstość a masy czynne nadal na miejscu
od początku:
mam 2 aku 60Ah wiec jeden na testy przeznaczylem.
najpierw Optimate 6 pełen cykl potem bezpośrednio pod polski prostownik z czasów octu i mięsa na kartki.
na początku pieściłem się na 2A ale napiecie kończyło sie na 15,5 wiec od razu 5A aby utrzymać 16,1 V
i tak 10 godzin mając z tylu głowy informacje żeby elektrolitu nie podgrzać wiec mała przerwa na schłodzenie i znowu 10h na 5 A (takie ustawienie a nie prąd skuteczny) @16V
efekt napiecie spoczynkowe z 12,55 na 12,75
gestosc z 1,20 średnio na 1,26(7).
morał: tylko akumulator z korkami i śmiało poza pojazdem 16V jeśli aku wykonany jest w technologii Ca (wapniowej)
Oczywiscie bulgotania nie było końca i trzeba pilnować temperaturę elektrolitu bo duża energię wkładamy do akumulatora. Poziom elektrolitu nie zmienił się zauważalnie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpismorał: tylko akumulator z korkami i śmiało poza pojazdem 16V jeśli aku wykonany jest w technologii Ca (wapniowej)
Komentarz
-
-
OIII 2013 1.4 TSI 140 KM CHPA, Ambition
Fabrycznie Varta 51 Ah, 480 A
I teraz pytanie:
Wymieniając praktycznie 1:1 byłaby Varta 52 Ah (Blue 470 A, Silver dynamic 520 A).
Strona producenta sugeruje: 60 Ah, 540 A (Bule), 63 Ah, 610 A (Silver dynamic).
Czytając wątek zasad jest jaki się zmieści, taki zakładać. Tylko w większości tyczy się to silników diesla, które pokonuje jeszcze spore odcinki. Ja chce kupić do benzyny, która jest używana w cyklu przedszkole/zakupy. Tutaj też jest sens instalować większą pojemność?
Komentarz
-
-
Ozdar u mnie ten sam silnik i rocznik co u Ciebie oraz aktualnie ten sam, jeszcze oryginalny, akumulator pod maską, ale powoli rozglądam się za następcą, bo nie wiadomo kiedy ten omówi posłuszeństwa, dlatego też zainteresowany jestem tematem akumulatora, a i użycie auta mam podobne do Twojego.
Chętnie wrzuciłbym coś większego, bo wielokrotnie widzę informację na radiu o niskim stanie naładowania akumulatora, chociaż okresowo go doładowuję i staram się nie używać odbiorników elektrycznych przy wyłączonym silniku.
Twój odmówił już posłuszeństwa?
Komentarz
-
-
@ spj, jestem w tej samej sytuacji co Ty
Podczas przeglądu przed zakupowego rok temu w ASO usłyszałem, że trzeba porządnie naładować akumulator.
W zimę pojawiały się właśnie komunikaty o akumulatorze, kilka razy ładowałem.
Po rozruchu też było widać, że jest już ciężko.
Teraz przy niższych temperaturach też monit się pojawia.
Z racji tego, że żona użytkuje samochód nie chce czekać do momentu aż odmówi posłuszeństwa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ozdar Zobacz wpisStrona producenta sugeruje: 60 Ah, 540 A (Bule), 63 Ah, 610 A (Silver dynamic)
60Ah albo 63Ah będzie b.dobrym wyborem większych nie ma sensu przepłacać w benzynie
Sam zastąpiłem w benzynie Ori Varte 44Ah na Cenrte 53Ah
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis...a co do wyborów pojemności to największy fizycznie o najmniejszej pojemności i z korkami. One wybaczają dużo błędów i podatne sa na dobre ładowanie.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisW większości przypadków pomaga dobre przeczołganie właśnie 16 voltami poza autem i starcza na kiła sezonów - a co do wyborów pojemności to największy fizycznie o najmniejszej pojemności i z korkami. One wybaczają dużo błędów i podatne sa na dobre ładowanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mmor Zobacz wpis
EFB Molla też tak można? Bo po zwykłym ładowaniu napięcie spoczynkowe 12,55 V?
Komentarz
-
Komentarz