Zamieszczone przez Nurek
Zobacz wpis
Akumulator - jak kupić mądrze
Zwiń
X
-
Padła mi 5,5 letnia Futura 77Ah, zwarcie na celi, druga 4,5 letnia też chyba kończy żywot, natomiast Futura z 2009 działa dalej. Ta nowsza jest o 0,4kg lżejsza (17,7kg). Chciałem kupić Amega7, ale nikt tym u mnie nie handluje, kupiłem 1szt Rombat Tundra 80Ah, zobaczymy ile wytrzyma...Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Gość
Od jakichś 8 lat tak robię. Regularnie (zimą częściej). W innych autach, ale to chyba nie ma znaczenia.Zamieszczone przez A11ndrzej Zobacz wpiskto lądował(ctek mxs5) akumulator efb w samochodzie bez odłączania przewodów?
Komentarz
-
Ładuję bez dopinania akumulatora- Każdy program Cteka jest bezpieczny.Zamieszczone przez A11ndrzej Zobacz wpismam w samochodzie aku efb
kto lądował(ctek mxs5) akumulator efb w samochodzie bez odłączania przewodów? Octavia 3
co się stanie po odłączeniu i naładowaniu akumulatora poza samochodem i ponownego podłączenia
uwagi i spostrzeżenia Dziękuje
Komentarz
-
-
Do końca na pewno nie - tak jak ładowanie alternatorem.Zamieszczone przez Sebastian_M26 Zobacz wpisI nie naładuje akumulatora
ma natomiast zaletę -podpinasz wybierasz tryb i zapominasz o temacie.
... Niech chłopaki ze Szczecina Kulona sprowadzają szybko ... bo kusi bydlak.
Komentarz
-
-
Panowie mam obecnie akumulator fabryczny (7Lat będzie we wrześniu) Varta 44Ah 220A DIN 360A EN/SAE, ostatnio przybyło trochę odbiorników czy przy zmianie pomyśleć o większym i jaki polecacie?Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
Gość -
Wymieniałem niedawno u siebie akumulator fabryczny, wybrałem polski AutoPart seria Galaxy Gold gdyż bardzo dobrze wypadał w testach i praktycznie nie ma reklamacji tych akumulatorów. Do Twojego samochodu powinien pasować Galaxy Gold 62 Ah.Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisPanowie mam obecnie akumulator fabryczny (7Lat będzie we wrześniu) Varta 44Ah 220A DIN 360A EN/SAE, ostatnio przybyło trochę odbiorników czy przy zmianie pomyśleć o większym i jaki polecacie?Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Taki przypadek: 20 godzin ładowania na 16V - jest moc i gęstość a masy czynne nadal na miejscu
od początku:
mam 2 aku 60Ah wiec jeden na testy przeznaczylem.
najpierw Optimate 6 pełen cykl potem bezpośrednio pod polski prostownik z czasów octu i mięsa na kartki.
na początku pieściłem się na 2A ale napiecie kończyło sie na 15,5 wiec od razu 5A aby utrzymać 16,1 V
i tak 10 godzin mając z tylu głowy informacje żeby elektrolitu nie podgrzać wiec mała przerwa na schłodzenie i znowu 10h na 5 A (takie ustawienie a nie prąd skuteczny) @16V
efekt napiecie spoczynkowe z 12,55 na 12,75
gestosc z 1,20 średnio na 1,26(7).
morał: tylko akumulator z korkami i śmiało poza pojazdem 16V jeśli aku wykonany jest w technologii Ca (wapniowej)
Oczywiscie bulgotania nie było końca i trzeba pilnować temperaturę elektrolitu bo duża energię wkładamy do akumulatora. Poziom elektrolitu nie zmienił się zauważalnie.
Komentarz
-
-
Dokładnie jest tak jak piszesz. Z moich obserwacji wynika jeszcze, że jak akumulator uzyska odpowiednią gęstość elektrolitu, to już jej tak łatwo nie traci pomimo, że w aucie jest ładowany napięciem "tylko" około 14V.Zamieszczone przez pedros Zobacz wpismorał: tylko akumulator z korkami i śmiało poza pojazdem 16V jeśli aku wykonany jest w technologii Ca (wapniowej)
Komentarz
-
-
OIII 2013 1.4 TSI 140 KM CHPA, Ambition
Fabrycznie Varta 51 Ah, 480 A
I teraz pytanie:
Wymieniając praktycznie 1:1 byłaby Varta 52 Ah (Blue 470 A, Silver dynamic 520 A).
Strona producenta sugeruje: 60 Ah, 540 A (Bule), 63 Ah, 610 A (Silver dynamic).
Czytając wątek zasad jest jaki się zmieści, taki zakładać. Tylko w większości tyczy się to silników diesla, które pokonuje jeszcze spore odcinki. Ja chce kupić do benzyny, która jest używana w cyklu przedszkole/zakupy. Tutaj też jest sens instalować większą pojemność?
Komentarz
-
-
Ozdar u mnie ten sam silnik i rocznik co u Ciebie oraz aktualnie ten sam, jeszcze oryginalny, akumulator pod maską, ale powoli rozglądam się za następcą, bo nie wiadomo kiedy ten omówi posłuszeństwa, dlatego też zainteresowany jestem tematem akumulatora, a i użycie auta mam podobne do Twojego.
Chętnie wrzuciłbym coś większego, bo wielokrotnie widzę informację na radiu o niskim stanie naładowania akumulatora, chociaż okresowo go doładowuję i staram się nie używać odbiorników elektrycznych przy wyłączonym silniku.
Twój odmówił już posłuszeństwa?
Komentarz
-
-
@ spj, jestem w tej samej sytuacji co Ty
Podczas przeglądu przed zakupowego rok temu w ASO usłyszałem, że trzeba porządnie naładować akumulator.
W zimę pojawiały się właśnie komunikaty o akumulatorze, kilka razy ładowałem.
Po rozruchu też było widać, że jest już ciężko.
Teraz przy niższych temperaturach też monit się pojawia.
Z racji tego, że żona użytkuje samochód nie chce czekać do momentu aż odmówi posłuszeństwa.
Komentarz
-
-
Fabrycznie montowane Varty są o wiele lepsze niż marketowe tej samej pojemności, nie bierz 1/1Zamieszczone przez Ozdar Zobacz wpisStrona producenta sugeruje: 60 Ah, 540 A (Bule), 63 Ah, 610 A (Silver dynamic)
60Ah albo 63Ah będzie b.dobrym wyborem większych nie ma sensu przepłacać w benzynie
Sam zastąpiłem w benzynie Ori Varte 44Ah na Cenrte 53Ah
Komentarz
-
-
<< Batteries J1L Battery 280 A (60 Ah) >> a oto co pisze VIN na temat mojego aku - mam na osiedlu sklep z akumulatorami, sprzedawca radzi klientom największy gabarytami, jaki się zmieści. o możliwie największej pojemności i możliwie małym prądzie rozruchowym ... wg niego taka kombinacja jest gwarancją sukcesu (w benzynie przynajmniej).Zamieszczone przez pedros Zobacz wpis...a co do wyborów pojemności to największy fizycznie o najmniejszej pojemności i z korkami. One wybaczają dużo błędów i podatne sa na dobre ładowanie.
Leon 1.6 16V 105 KM
Komentarz
-
-
EFB Molla też tak można? Bo po zwykłym ładowaniu napięcie spoczynkowe 12,55 V?Zamieszczone przez pedros Zobacz wpisW większości przypadków pomaga dobre przeczołganie właśnie 16 voltami poza autem i starcza na kiła sezonów - a co do wyborów pojemności to największy fizycznie o najmniejszej pojemności i z korkami. One wybaczają dużo błędów i podatne sa na dobre ładowanie.
Komentarz
-
-
Jak ma korki to można.Zamieszczone przez mmor Zobacz wpis
EFB Molla też tak można? Bo po zwykłym ładowaniu napięcie spoczynkowe 12,55 V?
Komentarz
-
Komentarz